Przyprawy ziołowe z różnych stron świata

W Polsce do najbardziej popularnych zaliczane są zioła występujące na naszych ziemiach. Zalicza się do nich pietruszkę, seler, szałwię oraz miętę. Są przyprawy ziołowe o bardzo intensywnych smakach i zapachach sprawdzające się nie tylko w kuchni polskiej. Wszechstronny kucharze powinni mimo wszystko zdawać sobie sprawę z istnienia innych ziół pozyskiwanych z krajów bardziej egzotycznych. Czy są to zioła lepsze czy gorsze? Ocena tego typu kwestii jest indywidualna, ponieważ każdy ma inne gusta, oczekiwania oraz potrzeby smakowe.

grube-ziola

Przyprawy Indyjskie

Indie to kraj posiadający bardzo bogatą tradycję kulinarną. Używa się tutaj nie tylko różnych mięs i składników, ale również przypraw. Jakie w takim razie przyprawy zaliczamy do grupy indyjskiej? Podstawową jest bez wątpienia curry będąca mieszanką chili, kurkumy i wielu innych. Jest to bardzo charakterystyczny dodatek sprawdzający się idealnie w tradycyjnym daniu indyjskim o tej samej nazwie.

Przyprawy chińskie

W Chinach i Japonii, czyli na dalekim wschodzie liczą się przede wszystkim dodatkom bardzo mocne. Tutaj przyprawy ziołowe są nie tylko wyraziste, czasami dla europejczyka wręcz niejadalne, ale taki właśnie jest ich urok. Chińskie dania potrzebują tego typu dodatków, ponieważ same w sobie są bardzo mdłe. Dzięki przyprawom stają się nie tylko smaczniejsze, ale również znacznie bardziej niż dotychczas charakterystyczne.

Coś jeszcze?

Oczywiście wyróżnić można znacznie więcej typowych dla danego regionu typów przypraw, ale mimo wszystko jedynie te opisane są bardzo popularne nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Są to charakterystyczne kompozycje smakowe, które podbiły serca i kubki smakowe milionów ludzi. Jest to kwestia ważna i należy brać ją pod uwagę. Jeśli tego nie zrobimy przygotowywane przez nas jedzenie może okazać się nie tyle niesmaczne, co bezstylowe.Intensywne przyprawy ziołowe wprowadzą orient do Twojej kuchni!

standard

Dodaj odpowiedz